O PiskuPisak je malo ribarsko i turističko mjesto koje svoje korijene vuče još od 1500. godine, smješteno 16 kilometara južno od Omiša i 18 km sjeverozapadno od Makarske. Grad Split sa svojom Dioklecijanovom palačom je udaljen 36 km od samog mjesta. Prekrasni Dubrovnik je udaljen 170 km. Mjesto je malo i slikovito s autentičnim restoranima i caffe barovima, pruža pravi dalmatinski ambijent i omogućuje svakome da se odmori i uživa u prirodi, daleko od gradske gužve i buke. Pisak se izuzetno ponosi ljepotom, čistoćom i velikim brojem prekrasnih plaža. Geografski je smješten u uvučenom zaljevu, a na ovom malom dijelu obale možete birati između pješčane, šljunčane i stjenovite plaže, pa ga preporučujemo za obiteljski odmor, odnosno ljetovanje zaljubljenika u more i sportove na vodi. Ovdje se možete baviti ronjenjem, iznajmiti brodić i nesmetano uživati u ronjenju, jedrenju i daskanju. Naselje je mirno i sigurno za dječju igru, a večeri možete upotpuniti posjetom restoranu i konobi gdje će Vam ljubazni domaćini spraviti ribu na tradicionalan dalmatinski način.

Tijekom svoje povijesti, Pisak je prvenstveno bio selo poljoprivrednika i ribara. Tu su dva dominantna prezimena: Fistanići i Kuzmanići, koji su živjeli u dva naselja, od kojih je nastalo moderno naselje Pisak. Skupina starih kuća iznad mora prema istoku još uvijek nosi naziv Kuzmanići. Glavni poljoprivredni proizvodi bili su maslinovo ulje i crno vino, koje još uvijek uzgajaju lokalni stanovnici ali u mnogo manjoj mjeri. Preporučujemo da ih kušate kada posjetite Pisak. Pisak je bio najvažnija ribarska luka na Omiškoj rivijeri, prvenstveno zbog svog položaja nasuprot istočnom rtu otoka Brača, i odakle su daleka ribolovna područja bila mnogo dostupnija u vremenima kada se na ribolov ili jedrilo ili pak veslalo. Drugi razlog je izgradnja dobro zaštićene ribarske luke u 19. stoljeću, koji je dao veći poticaj za ribolov u Pisku. Danas nije puno ostalo od lokalne ribarske flote, ali mnogi mještani se bave ribolovom sa svojim malim čamcima, a mi vam preporučujemo također iznajmiti neke od tih malih brodova, te istražiti područje Piska sa mora, kako bi pronašli svoj malu “privatnu” plažu ili malu skrovitu uvalu ili pak otišli na cjelodnevni izlet brodom na otok Brač ili u obližnju Vruju.

U mjestu postoji supermarket, mala prodavaonica sa svježim voćem i povrćem, kao i prodaja u jutarnjim satima svježe ulovljene ribe.
Zbog blizine Makarske i Omiša, posjetitelji mogu uživati u brojnim aktivnim sportovima, raftingu te posjetiti brojna okolna izletišta i upoznati kulturno i povijesno naslijeđe ovog prekrasnog kraja. U blizini Makarske, 15 km od Piska, nalazi se poznato svetište Majke Božje Lurdske Vepric, a 27 km od Mostara, nalazi se i najposjećenije kršćansko svetište u čitavoj regiji – Međugorje.